Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Hvordan lage et ekte tapasbord i Trondheim

Hvordan lage et ekte tapasbord

 

16. juni er den internasjonale tapasdagen. Bli med å feire dagen ved å lage et helt tapasbord!

Alle elsker tapas, og det er ikke så rart. Du finner alltid noe du liker på et tapasbord.

Jeg har laget mange individuelle tapasretter her på bloggen, men nå tenkte jeg å gi dere oppskrifter på et helt tapasbord. Du lager sjelden en rett, mener jeg.

Dette er et utvalg tapasretter som jeg personlig liker godt. Det finnes mange, mange andre retter, men dette er noen av favorittene du nesten alltid finner på tapasbarer i Spania.

Tapas er genialt. Du kan enten spise det som et helt måltid eller du kan ta en rett eller to med et glass øl. Jeg spiser tapas hele dagen når jeg er i favorittbyen min, Barcelona.

Les mer: Her finner du min guide til de beste stedene i Barcelona.

Deilig Tapas i Trondheim

Så stopper jeg og tar en øl eller et glass cava. Dette drikker jeg sammen med en porsjon spekeskinke, oliven eller kanskje noen kroketter.

Tapasbordet jeg laget i dag er et bord fullt av retter som du enkelt kan lage selv. Mange av disse rettene kan tilberedes dagen før, mens noen er best å lage rett før servering. Når du først har fått oppvasken på bordet, er det bare å kose seg i timevis! Spis litt, drikk litt og ha det bra!

Tapas kjøttboller i Trondheim

Albondigas – Spanske kjøttboller

 

La meg starte med folkets favoritt albondigas. Dette er de deilige, luftige kjøttbollene i en deilig tomatsaus. Dette kan du enkelt lage dagen før.

Deigen til kjøttbollene inneholder litt brødsmuler. Dette gjør bollene luftige. Det er også en fin måte å gjøre litt om til mye.

kjøttboller

1 pakke svinekjøttdeig

2 tykke skiver kjøttkake (kun innmat)

melk

1 egg

salt pepper

1 boks knuste kvalitetstomater

1 dl hvitvin

1 liten løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ts røkt paprikapulver

Tomatsausen: Myk løken i en kjele. Tilsett 2 ss ekstra virgin olivenolje. Tilsett hvitløk og paprikapulver. Rør i noen minutter og hell deretter i hvitvin. La alkoholen fordampe og hell boksen med tomater i kjelen. Rør om og sett på middels varme og sett på lokk. La småkoke i 30 minutter.

Kjøttbollene: Start med å male brødet til smuler i en kjøkkenmaskin. Legg smulene i en bolle og hell melk over slik at det akkurat dekker smulene. La dette stå i 10 minutter før du blander det med kjøttdeigen. Bland inn egg og salt og pepper. Form til kjøttboller og stek dem lett i en panne slik at du får en liten stekeskorpe. Legg kjøttbollene i formen med tomatsaus. Sett i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Spansk potet tortilla i Trondheim

Omelett.

 

Jeg lærte å lage ekte spanske tortillas på en matlagingskurs jeg tok i Barcelona for mange år siden.

Trikset er å koke poteter og løk i olje. Dette gjør tortillaen saftig og deilig. Ta deg bryet med å gjøre det. Jeg lover et perfekt resultat.

Omelett

Legg 200 g poteter, skåret i tynne skiver, i kaldt vann i 15 minutter. Hell av vannet og tørk skivene godt med papir.
Varm 5 dl olivenolje i en kjele. Kok potetene i olje. Ha lokk tilgjengelig i tilfelle brann. Ikke prøv å stoppe brannen med vann - det vil bare bli verre.
Etter 7 minutter, tilsett en løk skåret i tynne skiver. Fortsett å koke til alt er mykt. Hell oljen i en plastbeholder som tåler sterk varme og la potetene og løken renne av.
Bland 3 egg + noen ekstra eggehviter sammen med litt salt og pepper.
Varm opp en panne og tilsett poteter og løk i pannen. Hell over eggedosisen og kok på svak varme med lokk på. Vend tortillaen når den er fast nok til å snu. Fortsett å koke til den er lysebrun og ferdig i midten. Serveres lunken. Smaker fantastisk med spekeskinke eller spekepølser.

Fylt sopp i Trondheim

Fylte sopp

 

Du kan få sopp i forskjellige varianter på tapasbarer i Spania. Dette er min egen komposisjon og de smaker helt fantastisk om jeg skal si det selv. Fyllet er spansk spekeskinke, sterk ost, løk, hvitløk og brødsmuler. Denne retten er fabelaktig å lage når du skal bruke opp litt skall med spekeskinke og ostebiter.

Fylte sopp

10 sopp, fjern stilken og behold den

1 skive lom, kun innmaten

2 skiver spekeskinke i strimler

1 liten håndfull revet sterk ost

1/2 liten løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

Fjern stilkene fra soppen og finhakk halvparten. Resten kan du bruke til noe annet.

Finhakk løk og hvitløk og myk løk, soppstilker, spekeskinke og hvitløk i litt olje i en panne. Ha brødet, osten og blandingen fra pannen i en blender og bearbeid dette til en fin blanding. Med en skje legger du fyllet i lokket på hver sopp. Hell litt olivenolje over. Sett i ovnen på 180 grader til fyllet er gyllent og soppen er gjennomstekt.

Spansk spekemat i Trondheim

Pass på å kutte opp litt god spekeskinke og spekepølser til tapasbordet. Grillet paprika til høyre i bildet.

 

Grillet paprika er en ingrediens du kan kjøpe ferdig på boks eller glass, og de er av virkelig god kvalitet, så det er ingen skam å kjøpe dem. Men det er superenkelt å lage dem selv også. Du trenger bare å sette hele paprika i ovnen eller på grillen og la dem stå til skinnet er svart. Skrell så av skinnet og fjern kjernen og stilken. Filetene brukes som de er med litt god olivenolje på toppen og et dryss salt, eller i en mojosaus med hvitløk, olivenolje og litt salt. Enkel å lage med en stavmikser.

Pan con tomate i Trondheim

Sett frem en panne med brød, tomater, fedd hvitløk, olivenolje og salt, og gjestene kan lage sin egen pan con tomate ved bordet.

 

Pan con tomate er nesten den nasjonale sideretten til Catalonia. Du får det for alt! Det er rett og slett brød (ristet, grillet eller ferskt) gnidd med hvitløksfedd og tomat. Hell så god olivenolje over og et dryss flaksalt.

Hvis du vil se hvordan du gjør det steg-for-steg, kan du klikke her .

Marinerte Seasoned potatoes i Trondheim

Seasoned potatoes

 

Patatas bravas er kanskje det aller beste jeg vet. En tradisjonell versjon er stekte poteter med en bravasaus (sterk saus med paprika og tomat) og aioli. Patatas bravaen min i dag er ikke laget med den sausen da jeg tror tomatsausen fra albondigas vil være tilstrekkelig. Derfor har jeg gjort det på en litt annen måte, og jeg kan fortelle deg: De ble fantastiske! Jeg serverer den med en hvitløksmajones.

Les mer: Lag tradisjonelle patatas bravas.

Potato Braves på en ny måte

4 store poteter, skrelt og kuttet i store terninger

2 ss olje fra chorizo-steking eller god olivenolje + 1 ts røkt paprikapulver

4 ss majones

2 fedd hvitløk

Kok potetene i 10 minutter. Hell av vannet og legg potetene i en ildfast form. Hell chorizoolje eller olivenolje tilsatt røkt paprikapulver over potetene med et dryss flaksalt. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er sprø. Snu dem mens du går. Legg en solid klatt hvitløksmajones på toppen. Du lager den enkelt ved å blande presset hvitløk med majones og litt sitronsaft.

Ostefat i Trondheim

Finn litt god ost til bordet. Den er perfekt for en tapasfest.

Tapas spyd i Trondheim

Svinekjøttspyd med karrimajones. Damm Lemon er et lavalkoholprodukt som inneholder seks deler øl og fire deler limonade. Denne drinken heter "Clara" når du bestiller den på en bar i Spania og er en perfekt sommerdrink. Du finner også dette produktet i butikken i Norge.

 

Første gang jeg var i Barcelona fikk jeg noen fantastiske grillspyd laget med svinekjøtt. De ble servert med en karrimajones. Jeg husker dem som om det var i går. De var helt fantastiske. Derfor lager jeg dem ofte. Jeg bruker nakkekoteletter. De er billige og kjøttet har akkurat den riktige mengden fett som trengs for at spydene skal bli saftige og tørre. Slik lager du dem:

Grillspyd med karrimajones

4 nakkekoteletter, kuttet i tynne strimler

flaksalt

karri pulver

sweet paprika powder

oliven olje

majones

sitron

trespyd

Start med å skjære svinekjøttet i tynne skiver. Det er helt essensielt. Glatt det ut med fingeren slik at du mørner kjøttet. Vend kjøttet i en blanding av salt, karri og paprika. Vær raus. Tre kjøttet i "trekkspillform" på grillspyd.

Stek spydene raskt i varm panne med olje før du legger dem i en ildfast form og setter dem i ovnen på 200 g til kjøttet er gjennomstekt.

Majonesen lager du ved å blande majones, karripulver, litt paprikapulver og en dæsj sitronsaft.

Tapas chili i Trondheim

Padrón-pepper er frityrstekt chili.

 

Pimientos de Padrón hører hjemme på et tapasbord. Du får kjøpt dem i mange grønnsaksbutikker i Norge. Juels 33på Frogner i Oslo har dem alltid inne.

De er enkle å tilberede. Varm olje i en panne. Slipp chilifrukten i kjelen når oljen er varm. I løpet av et minutt eller to vil du se at skallet på chilifrukten begynner å endre farge. Nå tar du dem ut og lar dem renne av på papir. Smak til med flaksalt og server umiddelbart.

Lage ett deilig tapasbord i Trondheim

Noe du savner på bordet? Bare legg til favorittene dine. En bolle med oliven ville gjøre det. De lå i handlekurven, men kom seg ikke hjem med sekken.

 

Hva drikker jeg med et slikt tapasbord? Cava tar aldri feil, men personlig har jeg blitt ganske spansk på dette feltet. Jeg velger øl. Og siden jeg er Barcelona-fan, går jeg for øl fra Barcelona. Estrella Damm er en favoritt. Det er et perfekt matøl med ganske mye smak.

Tapas drikke i Trondheim

Bygg/hveteølet Enedit serveres som vin.

 

Vil du hente tapasbordet er det et veldig dekadent øl å få kjøpt på Vinmonopolet. Enedit er laget av blant andre mesterkokk Ferran Adrià . Den er designet for å drikkes i et vinglass og nytes på samme måte som vin. Ølet er et bygg/hveteøl og har tydelige toner av sitrus og koriander. Du får den på små flasker (33 cl), men også en stilig 75 cl flaske.

Tapasfat i Trondheim

Her er min første tapastallerken. Ble noen runder til etter denne, kan jeg fortelle deg.

 

Les mer om den internasjonale tapasdagen på sidene til Spanias turistkontor.

 

Bestill her