Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Tapas opprinnelse

TAPAS, DEN NYDELIGE SPANSKE KULINARISKE TRADISJONEN

Hvem kjenner vel ikke den typisk spanske appetittvekkeren, en tradisjonell liten matbit som ofte konsumeres sammen med en alkoholholdig drink? Tapas har også blitt populært utenfor de spanske grensene, men hva er det egentlig?

Hva er det?

Tapas kommer i alle farger, smaker og størrelser. En tapas kan være en skive baguette med skinke, en krydret pølse, fisk eller en tallerken med poteter.

Å spise tapas i Spania har også sitt eget verb oppkalt etter seg; “tapear”.

Konseptet er svært forskjellig fra region til region, men den kulinariske biten er ganske etablert. Logisk; en fin, velsmakende snack ved siden av drinken, hvem ville vel ha noe imot det?

tapas

Opprinnelse

Det er ulike teorier om opprinnelsen til tapas. Vi har listet opp tre av dem for deg nedenfor.

OPPRINNELSE 1:

Tapa er et ord som stammer fra verbet “tapar” (å dekke). På grunnlag av denne teorien ble tapas opprettet for å hindre at fluer kom inn i glasset.

OPPRINNELSE 2:

Denne teorien er knyttet til kong Alfonso X. Det antas at kongen reiste rundt i landet og tok en pause i området rundt Cádiz. Han bestilte et glass jerez (sherry) og slappet av mens han satt utenfor. Men kelneren la merke til at det var sterk vind som blåste opp støv og sand. For å sørge for at kongen ikke ble misfornøyd med drinken sin, besluttet kelneren å legge et stykke skinke på toppen av glasset.

Dette imponerte kongen. Da han bestilte enda et glass, insisterte han igjen på å få en tapa (lokk).

tapas

OPPRINNELSE 3:

Selv om de 2 teoriene ovenfor er troverdige nok, virker det mindre logisk i begge tilfellene å faktisk spise tapaen. Kanskje teori nummer 3 kan bringe klarhet.

Det dreier seg nok en gang om kong Alfonso X. Denne gangen var kongen på gjennomreise i landet og stoppet i en bar. Han merket seg at flere av gjestene var påvirket av alkohol, og at dette førte til konflikter.

For å unngå dette besluttet han at fra nå av skulle alle serveringssteder tilby en matbit sammen med hver alkoholholdige drink.

(Vi liker virkelig denne kongen!)

tapas

Hvor

Tapas serveres dessverre ikke overalt lenger. Det er heller ikke alltid et gratis tillegg til drinken din. I dag må du ofte bestille en tapa separat (og betale for den).

De fleste puber og barer i Spania tilbyr tapas. På grunn av populariteten er det også cateringfirmaer som dedikerer seg helt og holdent til tapas. Hos disse selskapene finner du en overflod av deilige snacks. Mange av disse matbitene er laget med spesielle eller regionale produkter. Den nye generasjonen kokker tryller frem de lekreste små kunstverk på din tapastallerken, som er nesten for vakre til å spise.

Lizarran er en populær virksomhet som finnes flere steder i Spania. Dette er en kjede som fokuserer på et publikum som ønsker å nyte drinker og tapas.

 

TAPASCASAS-2-e1524757563753-1024x461

Bestill her